Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

De Ruïnekerk kleurt “Orange the World”

vrijdag 25 november 2022 / 15:30 - 17:00

De Ruïnekerk van Bergen wordt 25 november in oranje licht gezet. Niet vanwege Oranje of het naderende WK voetbal. Met het verlichten van dit iconische gebouw wordt aandacht gegeven aan geweld tegen vrouwen.

De gemeente Bergen ondersteunt hiermee de campagne Orange the World. Deze campagne vindt in meer dan 100 landen plaats en loopt van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Preventie is in 2022 het thema van de campagne. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang.

„Het moet gewoon stoppen”, vindt ook burgemeester Lars Voskuil. „We moeten respectvol met elkaar omgaan. Het belang van deze campagne is groot, omdat het nog veel voorkomt, ook in huiselijke kring. Nog niet iedereen is zich ervan bewust dat het al heel lang een serieus probleem is. Het moet onze nadrukkelijke aandacht krijgen.”

Iconisch

Dit jaar wordt de Ruïnekerk in het oranje gezet. Vorig jaar was dit het Witte Kerkje van Groet en het jaar daarvoor de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee. Toeval? De burgemeester denkt van niet. „Het moet een zichtbaar, herkenbaar, iconisch object zijn. Dan komt de boodschap het beste over. En wie kent de Ruïnekerk nou niet?”

Het begint volgens Voskuil allemaal bij bewustwording, mensen aan het denken zetten. „Waarom is deze campagne nodig? Dat is de vraag die mensen zichzelf gaan stellen. Veiligheid in de samenleving doe je niet alleen door handhaving, maar ook door bewustwording. Wees je ervan bewust en verzet je ertegen. Accepteer het niet, maar meld het.”

Onderdrukking

Dominee van de Ruïnekerk Engele Wijnsma: „De onderdrukking van vrouwen is een thema wat ons zeer aanspreekt”, zegt hij. „Het steunen van Orange the World lijkt dus te passen als een jas. „Als kerk zijn we ons er veel meer bewust van geworden. We hebben het er ook meer over. De kerk is er niet voor zichzelf, maar voor de wereld.”

In de diensten voorafgaand aan de 25ste zal Wijnsma al aandacht besteden aan de campagne. Vóór het ontsteken van de verlichting is er een bijeenkomst in de kerk, waarin het doel van de campagne nogmaals wordt benadrukt.

De dominee zal het welkomstwoord op zich nemen, gevolgd door ervaringsverhalen van twee medewerkers van de Merel van Groningen Foundation. Vervolgens zet de burgemeester, samen met kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker, de Ruïnekerk in het oranje licht. Bij het gemeentehuis en bij de kerken van Bergen, Egmond en Schoorl komt de Orange the World-vlag te hangen. Op de website orangetheworld.nl vindt u meer nieuws en informatie over alle activiteiten.

Iedereen is van harte welkom bij het moment van de ontsteking van de oranje verlichting op 25 november vanaf 15.30 uur in de Ruïnekerk in Bergen.

EVENEMENT DETAILS

 • Datum:
  vrijdag
  25 november 2022
 • Tijd:
  15:30 - 17:00
 • Categorie:

Locatie

Bergen NH

Organisator

Recente reacties
  Archieven
  Categorieën
  • Geen categorieën
  Categories
  • Geen categorieën
  Latest Posts

  Ik wil een bedrag doneren!

  • Selecteer aan welke stichting u wilt doneren.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Ik word vriend!

  Met een jaarlijkse donatie draagt u bij tot de instandhouding van dit prachtige culturele erfgoed.