• Dit evenement is voorbij.

Lezing Diederik Aten over Het Mirakel van Bergen

maandag 14 februari / 20:00 - 22:00

Aanmelden kan via onderstaande knop of door een email te sturen aan mirakelvanbergen@gmail.com

Tijdens  de St Elisabethsvloed van november 1421 verzwolg de zee de kerk van Petten. Een kistje met daarin heilige hosties spoelde in Bergen  aan, tot zover kwam toen de vloed.  Het zeewater waarin die hosties zaten werd in een kom in de kerk van Bergen bewaard. Na een half jaar, vlak voor Pinksteren 1422, werd de kom tevoorschijn gehaald. In plaats van water vond men rood poeder, dat direct werd gezien als het bloed van Christus. Een Mirakel! Sinds die tijd was Bergen een pelgrimsoord, totdat de Reformatie daar een eind aan maakte.

Een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Petrus en Paulus Kerk, de Ruïnekerk, het Erfgoedplatform, de Stichting Tijdgeest en de Historische Vereniging Bergen, wil stil  staan bij het feit dat 600 jaar geleden het Mirakel van Bergen zich voltrok.

Een van de eerste activiteiten is een lezing van waterschapshistoricus Diederik Aten over de geschiedenis van de Hondsbosche Zeewering en de St Elisabtethsvloed.

Met veel illustraties wordt duidelijk gemaakt wat er in 1421 gebeurde en wat er allemaal in de laatste 600 jaar is gedaan om ons stukje Noord-Holland tegen de zee te beschermen.

Deze lezing wordt aangeboden door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en is mede mogelijk gemaakt door steun van de gemeente Bergen.

Vanwege de Coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen. Vol is vol! We volgen het toegangsbeleid van de overheid, dus een QR-code bij binnenkomst en een mondkapje als u loopt.

Meldt u zich vooraf aan via mirakelvanbergen@gmail.com.  Of volg het thuis via RTV 80, Ziggo kanaal 44 en KPN kanaal 1493. Ook op youtube: https://youtu.be/B_iy_Z0wPZo

Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Kom graag tijdig!

De toegang is gratis, na afloop vrijwillige bijdrage.

• Datum:
    maandag