Bevrijdingsfeest

dinsdag 5 mei 2020

Op dinsdag 5 mei herdenken we dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. Dat doen we in en rondom de Ruïnekerk met een vrijheidsmaaltijd waaraan 300 mensen kunnen deelnemen en een bevrijdingsfeest voor iedereen. De vrijheidsmaaltijd staat in het teken staan van bezinning: wat is vrijheid, wat is onvrijheid, mensen met elkaar verbinden. En met het bevrijdingsfeest vieren we dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd en nog steeds in alle vrijheid leven.De organisatie ligt in handen van de Historische Vereniging Bergen.

• Vanaf 10.00 uur een draaiorgel om de dag feestelijk in te luiden
  • Vanaf 11.00 uur doorlopende foto-videobeelden van de 2e WO en bevrijding; een klein openluchtmuseum
  • Van 11.00 uur tot 11.30 uur gaat beiaardier Klaas de Haan als aanloop naar de opening het carillon bespelen (het carillon heeft een bijzondere betekenis uit de 2e WO)
  • Tussen 11.30 – 11.45 uur is de opening door de waarnemend burgemeester en de voorzitter van de HVB de heer Niek Weel. Het vrijheidsvuur wordt ontstoken door een oud-verzetsstrijder uit de 2e WO. Aansluitend speelt de Harmonie het Wilhelmus.
  • Tussen 12.30 en 13.30 uur vindt er een brood DROPPING plaats. Twee vliegtuigen, van de Royal Air Force Association squadron Edambusters, vliegen over het terrein van de Ruïnekerk en over het veld van het Vredeskerkje in Bergen aan Zee
  • De maaltijd* is ongeveer van 12.00 tot 13.30 uur. Voor deelneming aan de maaltijd wordt een heel kleine financiële bijdrage gevraagd. Op vertoon van de ‘voedselbonnen’ gaat u aan tafel en wordt er een eenvoudige maaltijd geserveerd in de trant van de naoorlogse tijd. De maaltijd wordt opgeluisterd met liedjes uit die tijd.
  • Aansluitend speelt de gehele middag tot 17.00 uur een grote band, de Tata steel band, met zangeres Simone Dekker.
  • Een dansgroep danst op de muziek van de band, zoals er werd gedanst in de naoorlogse jaren (u wordt van harte uitgenodigd om mee te dansen).
  • Tussen 13.30 tot 15.30 uur loopt er een muziekkorps door het centrum
  • Om ca. 14.30/14.45 uur komt er een colonne van ca. 150 militaire voertuigen ‘Keep on rolling’ Bergen binnen rijden, binnengehaald door het muziekkorps en onder verwelkoming van de klokken van de Petrus en Pauluskerk en de Ruïnekerk.
  • Aansluitend rijden de circa 20 militaire voertuigen het Ruïnekerkterrein op als een openluchtmuseum, onder begeleiding van muziek.

* Houd de plaatselijke krant vanaf maart 2020 in de gaten om u aan te melden voor deze maaltijd (eerder aanmelden is niet mogelijk).