Arnon Grunberg en Chaja Polak – verhalen over de grens | Literaire Avonden
20:00 tot 22:00
Heeft u vragen over dit evenement? Neem dan direct contact op met de organisator.
Dit evenement wordt georganiseerd door:
TicketsHet bestuur van de Stichting Literaire Avonden organiseert samen met Ruïnekerk Bergen en de Eerste Bergensche Boekhandel een nieuwe, sprankelende reeks literaire avonden. U kunt bij de boekhandel zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden van €65:
31 oktober 2024 – Sjoerd Kuyper 50 jaar schrijver: feestelijke avond samen met Jaap Robben
12 december 2024 – Donald Niedekker en Frank Westerman
30 januari 2025 – Gedichtendag Pim te Bokkel en Bernard Wesseling – muzikale intermezzo’s door het gitaarduo van Simon Swinkels
20 februari 2025 – Dorien Dijkhuis en Sanne Huysmans
20 maart 2025 – Arnon Grunberg en Chaja Polak – verhalen over de grens
Politieke aardbevingen en oorlog bereiken ons dagelijks met de snelheid van het licht. Tijd voor reflectie, ruimte voor nuance ontbreken. Het wereldtoneel wordt bevolkt door vrienden en vijanden. Te midden van dit geweld gaan Arnon Grunberg en Chaja Polak op zoek naar een menselijke maat.
Chaja Polak (1941), schrijver en beeldend kunstenaar, is kind van een slachtoffer en een overlevende van Auschwitz. In haar schilderijen en haar romans is de invloed van de Tweede Wereldoorlog doordringend aanwezig. Ook haar laatste roman, Het verdriet van de vrede (2023), gaat over het collectieve verdriet. ‘Wij joden weten wat het is, we leven met veel verlies in onze genen. […] Al dat geweld helpt niet, je kunt geen ideologieën kapot bombarderen,’ zei Chaja Polak in Buitenhof over de huidige oorlog. In haar essay Brief in de Nacht gaat ze in op verhalen van vriend en vijand die we, aldus Polak, moeten lezen met empathie en begrip. Verdriet bevindt zich aan beide kanten van de grens.
Van Arnon Grunberg (1971) wordt wel gezegd dat zijn persoonlijke leven als geen ander is verweven met de huidige geopolitieke gebeurtenissen. Hij woont in New York, waar hij de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten dagelijks meemaakt. Zijn zus woont in de bezette gebieden in Israël. ‘Ze heeft een totaal andere visie op de gebeurtenissen dan hij,’ vertelde hij in Buitenhof tijdens een gesprek over de strijd in Gaza. In De vluchteling, de grenswacht en de rijke jood (2023), reisde hij af naar Georgië, Oekraïne, Polen en asielzoekerscentra en beschrijft hij hoe grenzen altijd weer verdronkenen en geredden produceren. Sinds zijn debuut werd Grunberg bekroond met talloze prijzen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs en de P.C. Hooft-prijs.
Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor € 15 worden gereserveerd bij de boekhandel.
Het bestuur van de stichting wenst u een serie boeiende avonden toe.
Heeft u vragen over dit evenement? Neem dan direct contact op met de organisator.